Uncategorised

forside

Solevadgård & Solevad Vandmølle

I 1862 blev mølleprivilegierne ophævet i Danmark og der blev opført godt 12.000 gårdmøller, der sikrede gårdene mulighed for at kværne foder og korn til eget brug frem til elektricitetens ankomst.

På Fyn i landsbyen Solevad etablerede gårdene Solevadgård og Solevad Enggård i 1871 en fælles vandmølle langs Holmehave Bæk, der løber mellem de to gårde.

Ved etablering blev bækken modereret med møllesø, stemmeværk mv. møllens kværnanlæg blev etableret til at kværne korn til de to gårde – og der etableres overgang fra møllen til kværn i laden langs bækken. Efter en brand på Enggård i 1920 overgik møllen til Solevadgård.

I dag er møllen den eneste gårdmølle tilbage i Danmark, med fungerende hjul, tandhjul og akseovergang .

MØLLE - STØTTE - LOPPEDAG d. 13 juni kl. 10.00

LÆS MERE HER

 

Er du interesseret i at læse om hele renoveringsprojektet, om støtte og anbefalinger mm., så kan du finde al informationen på nedenstående links.

Frednings rapport Kulturarvsstyrelsen

Anbefaling fra Odense Bys museer

Støtte fra Kulturarvsstyrelsen

Projekt beskrivelse

Handlingsplan

Renovering

Solevad Vandmølle er renoveret af flere omgange – senest i 1996. Ligesom den tilhørende møllesø har været oprenset af flere omgang. Solevad Vandmølle blev bygningsfredet i 1959 som et unikt eksempel på en gårdmølle med tilhørende anlæg, hvor møllen stadigt kan trække kværnovergang og kværn. I 2011 blev fredningen udvidet, således at møllesø, tilløb, stemmeværk, stensatte kanter, bagløb, friløb og en kværn i laden ligeledes er fredet. Møllen fremstår i god stand, men trænger til vedligehold på dele af møllekonstruktionen under vand og indløbssystemet.
Slots- og kulturstyrelsen har med handlingsplan for møllen af maj 2018 anslået at renoveringen koster 161.000 eks moms og dertil projektudarbejdelse på 50.000 eks moms.

Ejer søger fonde til renoveringen og har pt. fået 22.000 fra Bevaringsfonden af 1975. Ligesom Kulturarvsstyrelsen støtter projekteringen med halvdelen af udgifterne til projekteringen. I sommeren 2019 blev der derfor ved hjælp af rådgiver Hans Jørgen Hansen, Center for bygningsbevaring, udarbejdet en projektbeskrivelse for renoveringen og indhentet tilbud på renoveringen. 

I sommeren 2019 er det omkringliggende miljø blevet renoveret i et samarbejde mellem Assens Kommune, Kulturarvsstyrelsen og Odense By Museer. Oprensning af møllesøen og ny bro over Holmehave Bæk er udført i december 2018. Begge dele er en del af et EU-projekt om at forbedre faunapassagen ved fisketrappen.

Renoveringen af selve møllen er godkendt af Kulturarvsstyrelsen, der også støtter projektet med 65.000,- kr., så der mangler pt. 50.000,- kr. i finansiering.

For at komme i mål med renoveringen søges der nu om bidrag fra både private og virksomheder, så møllen kan blive renoveret i sommeren 2020. Du kan bidrage via MobilePay på 1161MY (indtates istedet for telefonnummer). Hvis du har brug for en kvittering til feks. din virksomhed, så kontakt ejeren på info@solevadgaard.

Alle bidragsydere inviteres naturligvis til åbning, hvis der sendes en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så det er muligt at kontakte bidragsyder.

Bidrag går udover MobilePay gebyr på 15,- kr. pr 1.000,- kr ubeskåret til renoveringen.

Scan QR-koden med MobilePay og støt Solevad Mølle

Renoveringen har til formål at sikre og udvikle møllen og gårdanlægget, så det er sikret for eftertiden, da det udgør en bevaringsværdig kulturværdi. Samtidigt vil møllen indgå i aktiviteterne på Solevadgård, hvor der drives virksomhed indenfor foreningsudvikling.

Med en kommende etablering af offentlige adgang til møllen vil stedet forbedre almenvellets muligheder for, dels at nyde den danske bygnings- og kulturarv og den dejlige natur langs bækken, dels at skabe et sted, hvor der drives en forretning, der kan sikre stedets fremtid og bidrage til udvikling af foreningsdanmark. Ergo et sted hvor mennesker, historie, natur og kultur mødes.

I sommeren 2019 har møllen bla. været en del af møllernes dag, der har været besøg af en veteranbilkub fra Sjælland og 70 medarbejdere fra Assens Kommune besøgte ligeledes møllen. Der har også været omtale af møllen og projekterne i Fyens Stiftidende.

I 2021 har møllen 150 års jubilæum – og det ville være en egnet lejlighed til et større arrangement ved møllen.

  • Mølle 1

  • Mølle 2

Læs mere: forside

  • Læst: 4887


Solevadgård og Solevad Mølle

Ejer Ulrikka Brændgaard Nissen
Solevadvej 44
5690 Tommerup

Tlf.: 20 85 46 31
E-mail:Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Social