Solevadgård & Solevad Vandmølle

Er du interesseret i at læse om hele renoveringsprojektet, om støtte og anbefalinger mm., så kan du finde al informationen på nedenstående links.

Renovering

Solevad Vandmølle er renoveret i vinteren 2020.  Solevad Vandmølle blev bygningsfredet i 1959 som et unikt eksempel på en gårdmølle med tilhørende anlæg, hvor møllen stadigt kan trække kværnovergang og kværn. I 2011 blev fredningen udvidet, således at møllesø, tilløb, stemmeværk, stensatte kanter, bagløb, friløb og en kværn i laden ligeledes er fredet. Møllen fremstår ifølge Slots- og kulturstyrelsen handlingsplan for møllen af maj 2018 generelt i god stand, men trængte til vedligehold på dele af møllekonstruktionen under vand og indløbssystemet.

Renoveringen kostede i alt 140.000 excl moms og er støttet med 22.000 fra Bevaringsfonden af 1975 og 54.000 fra Kulturarvsstyrelsen. De resterende midler er rejst ved aktiviteter som loppemarked og besøg ved møllen suppleret med private bidrag og firma sponsorater. Arbejdet er udført af HH Tømrer og Bindingsværk og med rådgivning fra Hans Jørgen Hansen, Center for Bygningsbevaring.

I sommeren 2019 er det omkringliggende miljø blevet renoveret i et samarbejde mellem Assens Kommune, Kulturarvsstyrelsen og Odense By Museer. Oprensning af møllesøen og ny bro over Holmehave Bæk er udført i december 2018. Begge dele er en del af et EU-projekt om at forbedre faunapassagen ved fisketrappen.

Renoveringen har haft til formål at sikre og udvikle møllen og gårdanlægget, så det er sikret for eftertiden, da det udgør en bevaringsværdig kulturværdi. Samtidigt vil møllen indgå i aktiviteterne på Solevadgård, hvor der drives virksomhed indenfor foreningsudvikling.

Med muligheden for at besøge møllen vil stedet forbedre almenvellets muligheder for, dels at nyde den danske bygnings- og kulturarv og den dejlige natur langs bækken, dels at skabe et sted, hvor der drives en forretning, der kan sikre stedets fremtid og bidrage til udvikling af forenings Danmark. Ergo et sted hvor mennesker, historie, natur og kultur mødes.

Siden sommeren 2019 har møllen bla været en del af møllernes dag, der har været besøg af en veteranbilkub fra Sjælland, en motorcykelklub, skoleklasser og 70 medarbejdere fra Assens Kommune. Der har også været omtale af møllen og projekterne i Fyens Stiftstidende.Solevadgård og Solevad Mølle

Ejer Ulrikka Brændgaard Nissen
Solevadvej 44
5690 Tommerup

Tlf.: 20 85 46 31
E-mail:Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Social